Marbodarling - din nya favoritblogg

Marbodarling - din nya favoritblogg

Att safta

Recept och såntPosted by Karin Åberg 2012-06-30 22:23:41

Ikväll har jag gjort flädersaft! Till ca 2,5 liter saft behöver man

30 fläderblomsklasar

3 citroner - ekologiska så man slipper gift i saften

1,5 liter vatten

1,5 kg strösocker

50 g citronsyra

Och så här gör man:

1. Lägg blomklasarna i en hink som rymmer minst 5 liter.

2. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.

3. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.

4. Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.

5. Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar och sila den sedan.

6. Frys in eller förvara i kylskåp.

Så nu väntar jag bara på att de där tre dagarna ska gå...

Det är riktigt gott att blanda ut flädersaften med bubbelvatten - det blir en bubblig törstsläckare en varm sommardag!

  • Comments(1)//oldmarbodarling.karinaberg.se/#post53

Att laga paj utan mjölk och ost

Recept och såntPosted by Karin Åberg 2012-04-11 14:27:20

Årets påskafton blev annorlunda mot hur vi brukar göra. Vanligtvis firar vi hos mina föräldrar i Laxå. Mina bröder + respektive, mammas tvillingsyster + man och deras två barn + respektive/familj är med när det är som bäst. Men i år var vi hos mig och Jörgen på påskafton istället, eftersom det var så nära beräknad nedkomst för Junior. Dessutom fick alla som inte sett vårt hus en chans att göra det.

I vanliga fall brukar det fällas träd och släpas ris så att aptiten maximeras. Nu blev det bara en liten promenad i snålblåsten, men lika mycket mat som vanligt.

Det var väldigt trevligt att ha släkten här. Tack Junior för att du inte tog påsken i anspråk!

Jag gjorde ett experiment som föll väl ut. Kusin Ingrid är mjölkallergiker så jag passade på att prova att göra en paj utan mjölkprodukter. Som vanligt hade jag ett inspirationsrecept och som vanligt gjorde jag en egen variant.

Jag använde ägg i pajen. Om du vill göra en helt vegansk variant så finns urspungsreceptet här: http://vegetariskarecept.blogspot.se/2011/11/paj-med-vegansk-aggstanning.html

Spenatpaj med soltorkade tomater

Pajdeg

1 dl grovt dinkelmjöl

2 dl siktat dinkelmjöl

0,5 tsk salt

100 g margarin

2-3 msk kallt vatten

Sätt ugnen på 225 °C. Blanda mjöl och salt. Smula smöret över mjölblandningen och knåda ihop för hand eller använd matberedare. Tillsätt vattnet och knåda/mixa ihop till en deg. Tryck ut pajdegen i formen och nagga botten med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.

Fyllning

2 pressade vitlöksklyftor

1 stor finhackad gul lök

1 dl strimlade soltorkade tomater

400 g fryst hackad spenat

ca 0,5 tsk salt

svartpeppar

0,5 msk torkad oregano

0,5 msk torkad basilika

en aning chilipeppar

1 dl havregrädde eller annan växtgrädde

2 ägg

tomater och oliver till garnering

Fräs lök och vitlök i en stekpanna eller kastrull tills löken blir glansig och genomskinlig. Häll i spenaten, lägg på ett lock och sänk värmen så att spenaten får tina i lagom takt. Ta av locket när spenaten tinat och låt ganska mycket vätska koka bort. Tillsätt soltorkade tomater och kryddor. Smaka av. Det ska vara ganska kryddigt eftersom äggstanningen inte kryddas alls.

Vispa ihop växtgrädden med äggen.

Smeta ut spenatblandningen jämnt i pajskalet och häll över äggstanningen. Garnera med klyftade tomater och oliver. Grädda pajen i ca 40 minuter eller tills den är fast när du kontrollerar med en gaffel. Du kan behöva lägga över en foliebit efter halva gräddningstiden.

Smaklig spis!

  • Comments(0)//oldmarbodarling.karinaberg.se/#post30

Att prova smetana

Recept och såntPosted by Karin Åberg 2012-03-30 22:04:08

Jag fick en kupong på en burk smetana av Smartson för ett tag sedan, för att agera testpilot. Idag kom jag till skott och lagade en gryta med smetana i. Smetana är en slags syrad grädde som har sitt ursprung i Ryssland, och Arla har just inför det i sitt sortiment. Det blev väldigt gott! Men för att komma fram till hur stor del som var smetanans förtjänst så skulle jag behöva göra om samma sak med crème fraîche.

Jag hittade inspiration till grytan på Arlas hemsida, närmare bestämt det här receptet: http://arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=34747 men jag följer ju aldrig recept så det blev en egen variant. Som tillbehör gjorde jag klyftpotatis och ångkokade broccoli i micron.

Gryta med trattkantareller och lingon

Ingredienser till typ 3-4 personer:

1 finhackad rödlök

2 pressade vitlöksklyftor

2 dl torkade trattkantareller

1 paket fejkkyckling från Hälsans Kök (300 g)

1 buljongtärning

1 krm svartpeppar

ca 1/2 msk torkad timjan

2 dl smetana

1 dl vatten

1,5 dl frysta lingon

Gör så här:

Blötlägg trattkantarellerna i ca 20 minuter. Krama ur vattnet ur svampen, t.ex. med hjälp av en finmaskig sil.

Fräs lök, vitlök, trattisar och den frysta fejkkycklingen tills den senare fått en fin yta.

Tillsätt smetana och vatten. Smula i buljongtärningen och tillsätt peppar och timjan.

Låt sjuda i sisådär fem minuter. Strö över lingonen.

Till detta fick Jörgen ett glas shiraz cabernet och jag fick nöja mig med en alkoholfri chardonnay. Hans vin passade bättre. Surprise!

Trattisarna och lingonen gjorde att det blev en ganska höstig och "viltig" smak på grytan, och lingonens syrlighet passade in finfint. Det var smarrigt med klyftpotatis till men det hade passat bra med ris också.

Denna gryta har inte gjorts för sista gången på Marbodal.

  • Comments(0)//oldmarbodarling.karinaberg.se/#post29

Att baka chokladkakor med bönor

Recept och såntPosted by Karin Åberg 2012-03-09 18:31:52
Ja, det här är skumt. De här kakorna ser ut som komockor och borde dessutom smaka äckligt, med tanke på att de till stor del består av bönor, men de är jättegoda!

Jag fattar att ni inte tror mig, så ni får receptet så att ni kan utvärdera själva.

Receptet som jag använde som bas hittar ni här: http://lillamatderiven.blogspot.com/2012/01/chockerande-chokladcookies-med-svarta.html

Det blir ganska mjuka kakor med en kraftig och god chokladsmak. Testa!

Chockerande Chokladcookies med svarta bönor, ca 10 st
3 dl väldigt mjuka svarta bönor ( d.v.s. 1 burk), avsköljda och avrunna
2 msk kokosolja
0,75 dl kakao, gärna ekologisk
¼ tsk flingsalt + mer att strö över
en liten nypa kayennpeppar
0,75 dl mjuk honung
1 ägg
1 tsk äkta vaniljpulver

0,75 dl hackad mörk choklad (70% eller högre)
0,75 dl hackade valnötter

Gör så här:

1. Värm ugnen till 180°. Täck en plåt med bakplåtspapper.
2. Vispa ihop ägg, honung och vaniljpulver i en mindre skål.
3. Häll ner bönor, kokosolja, kakao, salt, och kayennepeppar i en matberedare eller blender. Mixa tills allt är väl ihopblandat. Tillsätt äggblandningen och pulsera ihop ingredienserna. Smeten kommer att vara ganska lös men ändå hålla samman. Blanda i chokladbitarna och nötterna med en slev.
4. Skeda ut kaksmeten på bakplåtspappret. Platta till kakorna med hjälp av baksidan av skeden. Kakorna kommer inte att flyta ut medan de gräddas. Toppa varje kaka med en nypa flingsalt. (Mycket viktigt!)
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills kanterna börjar ta färg. Låt kakorna svalna innan du äter dem. Om det blir några kakor över förvara dem i kylen.

  • Comments(0)//oldmarbodarling.karinaberg.se/#post19

Att marinera haricots verts

Recept och såntPosted by Karin Åberg 2012-03-06 16:52:12

Ingrid lärde mig ett nytt recept i helgen - billigt, enkelt och riktigt gott! Originalet finns här: http://www.recept.nu/1.136795/margit_eliasson_och_gunilla_lindeberg/sallader/gronsaker_184_potatis_andra_rotfrukter/marinerade_haricots_verts

Ingrid utökade mängden, här är hennes recept:

Marinerade haricots verts

600 g frysta haricots verts

1 rödlök

Vinägrett:

3 msk äppelcidervinäger

4,5 msk vatten

4,5 msk rapsolja

3 tsk dijonsenap

3 krm salt

svartpeppar

1. Blanda samman alla ingredienser till dressingen.

2. Koka bönorna nätt och jämnt mjuka. Skala och finhacka löken. Lägg bönorna och löken i ett djupt fat och blanda. Häll över vinägretten medan bönorna fortfarande är varma.

3. Låt salladen stå och dra så länge du har tid, men minst en timme.

Bönsalladen är snyggast dag ett men minst lika god dag två och tre när smakerna trängt in i bönorna ordentligt. Fortfarande dag fem och till och med sex är bönsalladen mycket god!

  • Comments(0)//oldmarbodarling.karinaberg.se/#post16