Marbodarling - din nya favoritblogg

Marbodarling - din nya favoritblogg

Att prova smetana

Recept och såntPosted by Karin Åberg 2012-03-30 22:04:08

Jag fick en kupong på en burk smetana av Smartson för ett tag sedan, för att agera testpilot. Idag kom jag till skott och lagade en gryta med smetana i. Smetana är en slags syrad grädde som har sitt ursprung i Ryssland, och Arla har just inför det i sitt sortiment. Det blev väldigt gott! Men för att komma fram till hur stor del som var smetanans förtjänst så skulle jag behöva göra om samma sak med crème fraîche.

Jag hittade inspiration till grytan på Arlas hemsida, närmare bestämt det här receptet: http://arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=34747 men jag följer ju aldrig recept så det blev en egen variant. Som tillbehör gjorde jag klyftpotatis och ångkokade broccoli i micron.

Gryta med trattkantareller och lingon

Ingredienser till typ 3-4 personer:

1 finhackad rödlök

2 pressade vitlöksklyftor

2 dl torkade trattkantareller

1 paket fejkkyckling från Hälsans Kök (300 g)

1 buljongtärning

1 krm svartpeppar

ca 1/2 msk torkad timjan

2 dl smetana

1 dl vatten

1,5 dl frysta lingon

Gör så här:

Blötlägg trattkantarellerna i ca 20 minuter. Krama ur vattnet ur svampen, t.ex. med hjälp av en finmaskig sil.

Fräs lök, vitlök, trattisar och den frysta fejkkycklingen tills den senare fått en fin yta.

Tillsätt smetana och vatten. Smula i buljongtärningen och tillsätt peppar och timjan.

Låt sjuda i sisådär fem minuter. Strö över lingonen.

Till detta fick Jörgen ett glas shiraz cabernet och jag fick nöja mig med en alkoholfri chardonnay. Hans vin passade bättre. Surprise!

Trattisarna och lingonen gjorde att det blev en ganska höstig och "viltig" smak på grytan, och lingonens syrlighet passade in finfint. Det var smarrigt med klyftpotatis till men det hade passat bra med ris också.

Denna gryta har inte gjorts för sista gången på Marbodal.

  • Comments(0)//oldmarbodarling.karinaberg.se/#post29