Marbodarling - din nya favoritblogg

Marbodarling - din nya favoritblogg

Att vilja spara pengar och miljö

GraviditetPosted by Karin Åberg 2012-03-29 19:48:59

Tygblöjor alltså. Jag har införskaffat 25 begagnade tygblöjor som är one-size och allt i ett, plus ett gäng extra inlägg för natten när bebben är större. Det är alltså tygblöjor som funkar typ som engångsblöjor, förutom att man tvättar dem förstås. Allt i ett innebär att varje blöja består av ett ytterskal som inte släpper igenom vätska och inlägg som suger upp kisset. Inläggen knäpps fast med tryckknappar i ytterskalet. Man kan variera hur mycket inlägg efter hur mycket bebisen kissar. One-size betyder att man kan reglera storleken på skalet med hjälp av tryckknappar. Det innebär att man kan använda samma blöjor under hela blöjperioden, troligtvis med undantag för de första veckorna då bebisen kan vara för liten.

Enligt de olika forum, webbutiker, etc där jag har läst om tygblöjor så behöver man 20-25 för att inte behöva tvätta konstant. Jag har totalt betalat ungefär 2500 kr för de 25 jag köpt (inklusive frakt). Nu återstår att se om det var en smart investering som kommer att spara oss tusenlappar eller om vi kommer att tycka att det är asjobbigt och äckligt och låta dem hamna där jag fann dem, d.v.s. på Blocket. Jag hoppas förstås på det tidigare. Både miljön och plånboken blir klara vinnare i så fall.

Men hur gör man med bajset, tänker ni. Det vill man ju inte ha i tvättmaskinen! Det finns flera sätt att tackla det. Man kan skölja av det från blöjan, ner i toan. Man kan försöka lära sig att se bebisens signaler så att bebisen inte behöver bajsa i blöjan utan kan få göra det på potta eller i toan (se t.ex. den här sidan: http://www.ecsweden.se/). Man kan lägga rispapper i blöjan. Rispappret släpper igenom kiss, medan bajset lägger sig på pappret, så att man kan "tömma" blöjan i toan och spola ner både bajs och rispapper. Det finns vissa frågetecken kring hur bra det är för avloppet eftersom rispappret med andra ord inte löser upp sig (som t.ex. toapapper gör), och det är väl kanske inte helt lämpligt för vårt enskilda avlopp. Jag förstår att ni är hemskt nyfikna hur vi på Marbodal kommer att hantera bajsfrågan, så jag lovar att återkomma med ett inlägg om det när jag själv vet.

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Karin Åberg 2012-04-01 13:45:59

Jag minns att jag kunde vika tygblöjor när lillkusinen var bebis :-) Såna blöjor och blöjbyxor finns att köpa nu med, men jag tänkte att den andra halvan i föräldraparet kanske har lättare att acceptera allt i ett-sorten.

Det där med hinkarna låter inte så dumt, tack för tipset!

Posted by fasterB 2012-03-31 14:33:54

Förr i världen, på 90-talet bestod tygblöjor av en stor fyrkant i bomull att vika runt barnrumpan och en stickad byxa i otvättad ull som stoppade fukten. Det stackars barnet såg lite ut som en sumobrottare i miniatyr. Dom här nya ser ju mycket smidigare ut.

Vi hade två hinkar i badkaret, en att duscha av det värsta i och en med kallt vatten i & lock på att förvara blöjorna i tills det var tvättdags. Det fungerade bra, man är ju inte så grätten under den här perioden, ska du veta!

Posted by Karin Åberg 2012-03-30 13:37:32

Låter klokt oavsett om vi ska använda rispapper eller ej.

Posted by Mostern 2012-03-30 10:47:45

Håll utkik efter ett sånt där band som man rensar avloppet med. Så kan ni fixa stoppen själva och slipper kalla på slamsugarbilen.