Marbodarling - din nya favoritblogg

Marbodarling - din nya favoritblogg

Att fastna i vinkelvolten

Hur tänkte de där?Posted by Karin Åberg 2012-02-19 11:31:21

Jag fick ett tjockt brev från försäkringskassan för någon vecka sedan. När man är sjukskriven längre än den tid som arbetsgivaren betalar så behöver man ansöka om sjukpenning hos försäkringskassan och det var det brevet handlade om. Jag är nämligen sjukskriven på 25 procent sedan en månad tillbaka p.g.a. ledvärk och karpaltunnelsyndrom. Det är en av alla skumma effekter man kan drabbas av när man är gravid.

Hur som helst, brevet var lite väl tjockt för att bara innehålla ansökningsblanketten. Förklaringen visas på bilden ovan - dvd-skivan "Sjukskriven - så funkar det" i ett pappfodral. Är denna skiva månne en guide för hur man ska fylla i blanketten?

På baksidan kan vi läsa oss till att man kan strunta i att titta på skivan om man tänkt fylla i pappersblanketten - den här dvd:n visar hur man ansöker om sjukpenning elektroniskt och hur man kan följa sitt ärende på försäkringskassans webbplats. De upplyser också om att man kan hitta samma guide på www.forsakringskassan.se. Och det har de helt rätt i - http://sjukskrivningsguiden.forsakringskassan.se/

Det jag undrar är vilken målgrupp försäkringskassan hoppas nå med detta. De som har en internetuppkoppling kan se guiden på nätet, så rimligtvis borde skivan vända sig till de som inte har någon internetuppkoppling. Men hur ska de kunna ansöka, och följa sin ansökan, på nätet? Hur man än vänder och vrider på det så förblir skivan helt meningslös.

Och missförstå mig inte, jag tycker att själva initiativet att försöka hjälpa folk att göra rätt från början är bra, men jag fattar inte varför de skickar ut guiden på skiva. Det fullkomligt skriker moment 22. Insåg ingen det på vägen? Hur många instanser har det här passerat utan att någon har insett det idiotiska och satt stopp? Ett informationsblad som upplyser om möjligheten att ansöka elektroniskt och med URL:en till guiden utskriven hade varit mer adekvat och kostat mindre skattepengar. Eller var det ett paketpris med skivor inkluderade i själva inspelningen av guiden?

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by ann.engstrom-aberg@telia.com 2012-02-20 08:16:01

Nån har tänkt, synd att det blev fel.